CRÒNICA CINEFÒRUM – LA DOCTRINA DEL SHOCK

El passat dimecres, més de vint persones es van reunir al bar “El Candil” per visionar la primera pel·lícula del cicle de cinefòrum que el col·lectiu d’indignats de Benicarló ha organitzat amb motiu de la campanya electoral. La finalitat d’aquesta activitat és generar un espai de participació ciutadana on es puguin debatre qüestions relacionades amb la realitat política-social i econòmica actual.

Obria aquest cicle el documental La doctrina del shock, adaptació del llibre del mateix títol de la canadenca activista Naomi Klein. Va presentar i contextualitzar el film Pere Bausà. La tesi que planteja aquest documental és la repercussió que les teories econòmiques de Milton Friedman i de l’Escola d’Economia de Chicago van obtenir en països amb models de lliure mercat. Es sosté que per imposar les polítiques neolliberals a una societat, aquesta ha d’estar commocionada per catàstrofes, crisis i/o guerres.

Després de la projecció, va tenir lloc un debat obert entre tots els assistents, es va posar de manifest que l’actual situació de crisi económica que ha comportat: un creixement de l’atur, retallades de drets socials i convulsions financeres, sembla un estat de shock adient perquè el neoliberalisme imperant debilite l’estat del benestar. Es va parlar de privatitzacions, tenint com exemple el cas de la crisi argentina de 2001, d’alternatives al consum indiscriminat, del paper que els bancs han jugat en aquesta crisi i de la responsabilitat que el individu té més enllà de votar en unes eleccions.

Els propers dimecres 9 i 16 de novembre continua aquest cicle de cinema documental amb la projecció de Inside Job i The Yes Men Fix the World a les 21h al bar El Candil (Pl. Mercat Vell, 4).

Comments are closed.